Knihy s psí tematikou

Aktualizováno 27. 7. 2022

Pamatuji si její obal, jako bych ho držela v ruce právě dnes. Velká knížka, nepříliš tlustá, jejíž přední stránku zdobila černobílá fotografie rozčepýřeného štěněte s černýma ušima.

Pamatuji si její obal, jako bych ho držela v ruce právě dnes. Velká knížka, nepříliš tlustá, jejíž přední stránku zdobila černobílá fotografie rozčepýřeného štěněte s černýma ušima. Dášenka čili život štěněte je prostě srdcovka, která si získává pozornost dětí i dospělých i dnes. Kdo by odolal rošťáckému pejskovi! Když jsem ještě neuměla číst, dlouho jsem listovala stránkami a detailně si prohlížela krásné fotografie fenky foxteriéra. Autor Karel Čapek byl totiž nejen mistrem slova, ale také zdárným amatérským fotografem. Dášenka čili život štěněte se řadí mezi české literární klenoty, které si v knihovně vždy najdou své místo.

Když mi bylo asi deset let, dostala jsem od babičky knihu Lassie se vrací od spisovatele Erica Knighta. Stěží uvěřitelný příběh o psí věrnosti, statečnosti a lásce mě několikrát doslova rozplakal. Tak moc jsem se o osud Lassie bála. A jak bylo mé dětské srdce šťastné, když se chytrá fenka kolie po strastiplné a mnohdy nebezpečné cestě Skotskem vrátila do svého skutečného domova. Knížku jsem měla v nádherném ilustrovaném vydání a mám ji schovanou dodnes.

Jack London a jeho Bílý tesák. Je třeba psát více? Román napsaný před takřka 120 lety, jehož příběh rezonuje napříč každé generace čtenářů. Bílý tesák – kříženec psa a vlka žijící v nehostinné americké severské pustině poznal během svého života mnoho tváří člověka. Od té nejhorší, až po tu vřelou, která pro něj navíc měla nataženou teplou dlaň plnou něhy.

Mach a Šebestová (scénárista: Miloš Macourek, malíř: Adolf Born). Ty prostě nemůžu opomenout. I když se původem jedná především o televizní podobu a jeden z nejpopulárnějších večerníčků. Tento kreslený seriál vznikl již v roce 1977 a dostalo se mu také mnoha knižních podob. Macha a Šebestovou znám také jako audionahrávku. Pamatuji si docela přesně, jak jsem měla v pokojíčku takovou tu klasickou malou kazetu do rádia, která se musela ještě otáčet i na druhou stranu. Se sestrou jsme příběhy žáků z 3.B dost často nadšeně poslouchaly před spaním. Mezi naše další srdeční záležitosti patřil ještě Maxipes Fík a Pohádky o Serafínkovi se šesti křídly. Ale zpět k Machovi a Šebestové. Příznivci této dvojky totiž moc dobře vědí, že k nim nerozlučně patřil pes Jonatán. Podle Wikipedie to byl patrně kříženec kokršpaněla s bearded kolií. Podle mě to byl prostě takový ten klasický malý smeták podobný mopu na vytírání s rošťáckým výrazem. Jonatán byl každopádně skvělý. Nejen, že se stával vždy věrným „spolupachatelem“ dobrodružství Macha a Šebestové, ale proslul také jako vášnivý lovec kočky Micky.

Pokud budete chtít udělat někomu radost, co mu donést jako dárek třeba jednu z těchto knížek? Protože dobrých příběhů není nikdy dost.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace