Psí velmoc ve středu Evropy

Aktualizováno 26. 10. 2019

Česká republika má evropské prvenství v počtu psů na počet obyvatel. Žije tu s námi přes 2 miliony chlupáčů (no, určitě tedy mezi nimi budou i nějací naháči). Psy prostě milujeme.

Mezi nejoblíbenější psí plemena, kteří nám dělají parťáky, patří např. německý ovčák, jezevčík, jack russel teriér, čivava, boxer či labrador.

Oficiální žebříček oblíbenosti psích plemen či jejich počtu u nás není, ale rozhodně by se blízko čela držel také klasický voříšek.

Světově pak patří pravděpodobně největší obliba labradorskému a zlatému retrívrovi.

Psí jména

A jak je to se psími jmény? Je velmi pravděpodobné, že jste za svůj život potkali psa, který se jmenoval Ben, Max či Dasty. A u babiček na vesnici jste dost možná znali nebo znáte nějakého toho Punťu.

Psí slečny se zase často honosí jmény jako Besy, Peggy, Cindy či hezky česky Bára.

I u pejsků však můžeme najít hodně netradiční jména. Já například měla v minulostí fenku jack russela, která se jmenovala Zebra. Takže jsem třeba běhala po karlínském parku v Praze a volala: „Zebro, zebro, ke mně!“ a narážela přitom na udivené pohledy lidí, kteří se otáčeli a hledali mezi stromy pruhovaného kopytníka.

Tak či onak, psí jména jsou natolik uznávané společenské téma, že vznikl i jejich kalendář (např. zde). Koukněte se tedy, jestli tam najdete jméno i vašeho psího parťáka a poznačte si datum. Překvapit ho pak můžete třeba netradičním pamlskem od Animal Cake.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace