Zrzavá kobyla

Aktualizováno 8. 10. 2020

Mezi jezdci a milovníky koní se traduje jedno pořekadlo: „S hřebcem se domluvíš, valachovi poručíš, avšak kobyle musíš vyhovět“.

Nástavbou k tomu ještě je: …a jestli máš poníka, modli se.

S kobylami je to vždy těžší, shodli by se mnozí. Jsou náladové, mají komplikovanější povahy. Pojem sám o sobě je však zrzavá kobyla (ryzka). Toto stvoření údajně vyniká svou protivností a nevyzpytatelností. Někdo dává těmto řečem za pravdu, jiný se jim směje. V každém případě toto stigma nad klisnami s měděnou srstí stále visí.

Když jsem spatřila video 10leté zrzavé klisny, která byla na prodej, moc pozornosti jsem jí nevěnovala. Možná tomu však chtěl osud, že byla ustájená ve vesnici, kterou pravidelně projíždím. A jak se říká, za zkoušku člověk nikdy nic nedá.

A jak to dopadlo? Zrzka, jak mému novému koníkovi říkám, u mě našla nový domov. A jak je to s její povahou? Je to opravdová kamarádka do nepohody. Přátelská, zvídavá, milá a neskutečně hodná. Takže pokud je to o zrzavých kobylách pravda, tak je taky pravda, že výjimka potvrzuje pravidlo a já jsem strašně ráda, že jedno výjimečné zrzavé stvoření mám právě já.

Zrzavá kobyla

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace